top of page
Portada CD La Sonate Egaree.jpg

S T R E T T O 

01 july 2019

BarrocoTout maakt zijn recorddebuut na een prijswinnende uitvoering op de zeer gerespecteerde tweejaarlijkse “International Young Artists Competition” in York. Na een nogal heftige competitie zei Philip Hobbs, voorzitter van de juryleden en hoofdproducent van Linn: “Het niveau van de muzikale uitvoering was uitzonderlijk … BarrocoTout is een buitengewoon ensemble”. Gevormd aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, heeft het ensemble ervoor gekozen om muziek op te nemen van een tot nu toe verwaarloosde “Belgische” componist, Henri-Jacques de Croes.

Op de cd staan de “Six sonates en trio pour les violons, flûtes et basse continue, par Henry Jacques De Croes, avec privilège du Roy.” op.5, uit 1762-1768. Op het kruispunt tussen Franse, Italiaanse en Duitse invloeden, componeerde de Croes muziek die nog hoofs was, gecombineerd met de nieuwe muzikale aspiraties van de 18de-eeuwse Verlichting. De triosonates op. 5 werden gecomponeerd met een vleugje rococo in gedachten, maar gekruid met een uitgesproken Italiaanse smaak. Omdat er slechts één kopie bestaat, hebben de “Six Sonates” tot nu toe een schimmig bestaan geleid en werden ze gedurende vele jaren als verloren beschouwd. Met deze opname wil “BarrocoTout”, in het geval van de Croes, geheel terecht, de mythe ontkrachten dat onbekend onbemind zou zijn.

Geïnspireerd door de sketch, “Barroco Tú”, van de Spaanse TV komedie, “Muchachada Nui”, hadden ze het gek idee om een barok ensemble met de naam “BarrocoTout” op te starten. In 2013 werd dit idee werkelijkheid in het hart van Europa, in Brussel. “Barroco Tú” zijn vier musici, Carlota Garcia, traverso, Izana Soria, viool, Edouard Catalan, cello en Ganaël Schneider, klavecimbel, die gespecialiseerd zijn in historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijken. Ze hebben hun eigen klank als kwartet, en ze willen het werk van bekende componisten voor deze formatie verkennen, alsook ook het werk van andere componisten die in de vergetelheid zijn geraakt. Ze creëren cross over-genre-producties en -programma’s met een verhaal, waarin muziek en andere kunsten worden gecombineerd. Het Spaans karakter en de Franse stijl geven hen hun natuurlijke, sonore rijkdom.

Hun afkomst, persoonlijkheden en achtergronden zijn divers en dit komt tot uiting in hun spel als een verfrissende ervaring. In 2015 werd “Barroco Tú” geselecteerd voor het programma EEEmerging van Ccr Ambronay. Ze speelden o.a. op festivals zoals het York Early Music Festival (VK), Semana de Música Antigua de Estella SMADE (ES), Festival Muisque Barok en Famenne-Ardenne MUBAFA (BE), Festival Son ar Mein (FR), Festival d’Ambronay (FR), Faboulous Fringe Festival Oude Muziek (NL), Internationale Händel-Festspiele Göttingen (GE), Festival Musiqu’3 (BE), Festival de Musique de Chambre à l’Abbaye Musicale de Malonne (BE) en Riga Early Music Centre (LV), en in muziekzalen zoals Concertgebouw Brugge, Bozar Brussel, MIM Brussel, het Parlement Bruxellois of Auditorium National de Lyon.

In 2016 wonnen ze de Fringe Audience Award in het Utrecht Early Music Festival en de Sinfonietta Competitie. In 2017 wonnen ze daarenboven de hoofdprijs van de International Young Artists Competition in York en vorig jaar hebben ze hun eerste cd opgenomen voor Linn Records die nu dit jaar werd uitgebracht.

De Antwerpenaar Henri-Jacques de Croes, (1705-1786), was een Zuid-Nederlandse/Belgische componist, violist en kapelmeester. In november 1723 werd hij eerste violist aan de Sint-Jacobskerk in Antwerpen. In 1729 trad hij in Frankfurt in dienst van Thurn en Taxis, waar hij in dienst bleef tot 1744. Later werd hij kapelmeester van de kapel van Karel van Lotharingen. Hij overleed in Brussel. Zijn zoon Henri-Joseph (1758-1842) was ook violist, en van 1776 tot 1783 kapelmeester van de Prinsen van Thurn en Taxis in Regensburg.

Henri-Jacques de Croes was een leerling van Joseph Guillaume Soussé. Soussé, (1676-1752) eveneens geboren in Antwerpen, was priester, zanger en “maître de chant” van verschillende kerken in Antwerpen. Soussé was van 1707 tot 1711, de eerste tenor in de kerk van Sint Jacobs in Antwerpen, vervolgens van 1711 tot 1718, zangmeester aan de Sint-Andreas kerk in Antwerpen, alvorens terug te keren naar Sint-Jacobs. Hij had als zanger en leerling Henri-Jacques de Croes die in 1716 werd toegelaten tot de Sint-Andreas. De twee mannen ontmoeten elkaar in Sint-Jacobs, waar de Croes van 1723 tot 1729, eerste violist was. In 1729 betrad hij Frankfurt in dienst van de Prins van Thurn und Taxis (Tour et Taxis), die residenties had in Brussel, Frankfurt en Regensburg. In 1744 keerde hij terug naar Brussel als concertmeester (eerste viool) van de kapel van Karel van Lorreinen, voor hij in 1746 kapelmeester werd. Warm aanbevolen.

 

 

bottom of page